Kategorier
Underhåll

Hjärtstartaren AED

Idag 17/3-2024 servades Sladaklubbens Hjärtstartare.

Den fick översyn och nytt elektrodkitt (bytes var 5:e år). Samt den fick ett nytt batterikitt (bytes ochså ca var 5:e år). Så nu hoppas vi att den är redo och standby (ifall den behövs) i 5 år till.

För er som inte vet vad denna “manick” som sitter på vaktkurens vägg är för något, så lite info om vår hjärtstartare av typ Zoll AED Plus:

Den har ett par elektroder och en inbyggd sensor som känner av och mäter djupet på dina kompressioner. När du utför kompressionerna får du meddelande från hjärtstartaren om som bekräftar att du gör rätt. Om inte får du återkoppling både via röst och text som exempelvis ”tryck hårdare” eller ”tryck snabbare”.

Starta hjärtstartaren så snart den finns tillgänglig. Fäst elektroderna på bröstkorgen, när båda är på plats analyserar hjärtartaren hjärtrytmen. Hjärtstartaren kan ge två rekommendationer: defibrillering eller hjärt-lungräddning. Gör hjärt-lungräddning om kammarflimmer inte hittas.

När ska man använda defibrillator?

En defibrillator används när en person är medvetslös och inte andas. Först larmar man 112 och påbörjar hjärt-lungräddning, sedan sätter man fast elektroderna på patientens bara bröst. För att ett hjärtstopp ska vara behandlingsbart med defibrillering krävs att hjärtat har en viss aktivitet att defibrillera.

Om en hjärtstartare används inom de första minuterna så kan så många som 7 av 10 överleva. Hjärt-lungräddning består av bröstkompressioner och inblåsningar som varvas kontinuerligt. Avbrott görs endast för hjärtstartarens analys eller strömstöt.

Läs mer om HLR och hjärtstartare här 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

två × ett =