Kategorier
Reparationer

Reparation av fasta båtbryggan

Fasta båtbryggan (även kallad kommunbryggan) med platser nr 47-55 har varit i behov av reparation en tid. Isen i vinter bröt sönder de bärande träkonstruktionerna så nu var det dags att åtgärda den. Den var utan stöd under i konstruktionen i båda ytterändorna, därav även vinglig och sned. Så arbetet fokuserades på att få den säker och att rikta upp den bärande delen under bryggans övre trädäck. Helgen 23-24 April utfördes arbetet med renovering av kommunbryggans bärande stomme, här kommer lite bilder från arbetet 🙂

Vattnet var lågt så det gick bra att komma under. Stort tack till Peter Norberg som drog på sig vadarbyxorna och tog montaget på utsidan/under. Och Ulf Lindberg för hämta och transportera virket, och för de där extra händerna/ögonen som behövs, bära, lasta, fixa fram, hämta etc, ovärderlig hjälp.

Vi lyfter övre däcket så vi kommer åt undre “bärlinorna” som är de vi vill få loss och ersätta med nya. Ta bort gamla järnen/armeringsjärn etc.
Så vi bygger ett nytt bärande lager som övre däcket vilar på. Det vägs in/riktas så gott det går på de sneda fundamenten, samt att vi nu tillfört “kottlingar” / regelbitar emellan de 3 långa bärlinorna, som skall minska risken för att de vill välta omkull eller röra sig fritt och halka av fundamenten. Det saknade den gamla konstruktionen. Dessa kottlingar är tillverkade av det friska delarna av de gamla bärlinorna, så vi återanvände en del friskt material för att hålla nere kostnaderna.
Nya järnen (Stort tack Jan G för järnen!) Är fästa i nya bärlinorna och sitter på vardera utsida om fundamenten, och låser konstruktionen, men ger ändå lite rörelsemån om fundamentet vill röra sig lite. Förhoppningen är att det inte ska bryta sönder virket igen när isen eller fundamenten rör sig. Och vi kan enklare rikta bryggan igen med olika klotsar efter behov när det rört sig.
När vi kom till mitten och landgången fick vi ta bort den då den var fäst i den bärande reglar/bärlinor som vi ersätter. Och det visade sig då att landgången på landsidan hade sin infästning ingjuten i betong och ca 70cm upp i jorden mot parkeringen. Så det var spett, hacka och plattborr för att få bort de gamla numera ruttna virket, så vi kunde ersätta det med friskt virke igen.
Bygga nya infästningar på nya bärlinorna till landgången.
Landgången åter på plats, fyllt på med grus under och framför så virket inte skall ruttna lika fort igen.

Så när allt är åter på plats så är bryggan både rakare och betydligt stabilare/säkrare att vistas på.

Hoppas den håller ett tag till nu 🙂

Vid pennan, Roger

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

nitton − 12 =